2014. április 6
A választás napján, mivel Kriszti trainigen volt úgy döntöttem főzők neki. Vadast kívánt egész héten hát mondom megcsinálom. Szigorúan krumpligombóccal mert csak azzal a finom.
Először is felhívtam az anyós jelöltet, hogy hogyan kell krumpligombócot csinálni. A válasz felettébb jól specifikált volt kell krumpli meg egy evőkanál zsír, meg egy kis liszt, de nem sok mert akkor nem lesz könnyű...
Na ennél a résznél kezdtem a kvantitások felől érdeklődni. Szóval végül 3 adagnyi (az nálam 5 darab 5 cm átmérőjű) gombóc sikeredett a következő képen. 80 dkg krumplit meghámozol lesz belőle 70dkg. Azt kockára vágod majd megfőződ egy teáskanál só és 1,5 liter víz keverékében. Leöntöd róla a vizet teljesen majd hozzá adod egy jól púpozott evőkanál zsírnak a felét. Ezt össze töröd és hagyod kihűlni. Ezek után de tényleg csak azután miután kihűlt hozzáadsz egy tojást majd elkezded adagolni a lisztet és gyúrod vazze. Függ a krumplitól, a tojás méretétől, hogy mennyi liszt lesz elég úgyhogy itt tényleg nem tudok számokat mondani, egy egy púpozott evőkanálnyit szórtam rá és közben gyúrtam. A harmadik után már kezdet összeállni a tészta persze még mindig ragacsos volt. Ekkor már csak az edény aljába szórtam a lisztet és próbáltam egy nagy gömböt formálnia a ragacsból ami sikerült is. Ezek után én elmentem a dolgomra és 2 óráig állni hagytam, olyan 20 fok lehetett a konyhába. Nem tudom hogy ez kellet e ahhoz hogy ilyen jól sikerüljön de így volt. Amikor hazaértem felforraltam 1 liter vizet gombócokat formáltam és sorba beledobáltam őket. Jó tanács készítsd el előre a gombócokat és szellősen, hogy egymás mellett elférjenek rakd bele a vízbe egyszerre, én első körben nem így tettem, így volt ami túlságosan puhára főtt. A lényeg hogy fel fog jönni a víz színére (kb egy perc alatt), na innentől 3 perc és már gyorsan veszed is ki egy olajos tányérba.
A vadas elkészítése
10 dkg rámát megolvasztasz egy serpenyőben, belerakod az 1 centi vastagra vágott tarja szeleteket (50 dkg) megsütöd, nem pirosra mivel még főzni is kell majd a szafttal együtt. Szóval épp hogy elkezd sárgásbarna sülési folt megjelenni a hússzeleteken na akkor kell abbahagyni. Én valahol olvastam hogy a húst csak sütés előtt közvetlenül szabad megsózni, mert egyébként levet ereszt. Hát én jól besóztam mindkét oldalát a húsnak közvetlenül sütés előtt szigorúan. Értsd 1,5 púpozott teáskanál só ment rá arra az 50 dkg húsra. Az volt a para, hogy amiben sült ahhoz kellett hozzáadni a további összetevőket szóval a 1,5 kanál só majdnem teljesen belekerült a kajába. Annyi hiányzott belőle hogy amikor egy külön tányéron sóztam a húst akkor azért ment némi só mellé, szóval nem mind került az ételbe. Szóval sütéskor sajnos nekem a hús levet eresztett és elkezdett főni én erre fogom hogy ezért keményedett meg a hús. Hát igen és végül a lé elfőzése addig tartott hogy a husi végül igencsak megpirult. Hát igen kicsit elba..tam. Aztán rá kellett önteni a vadas knorr por alapot meg 6 dl vizet, meg egy púpozott evőkanál mustár, egy evőkanál citromlé, egy púpozott teáskanál cukor, egy csapot(szóval nem púpozott) kávéskanál borsot összekavarni és a húst puhára főzni. Na nekem a sült húst már nem nagyon volt értelme de majd legközelebb. Aztán a végén 2 dl tejfölt kellett rátenni hát nekem ez is becsomósodott, darabos lett pedig még ki is hűtöttem a szaftos husit mielőtt a tejfölt beleraktam volna.
Szóval tanúság:
A tarját legközelebb előre besózom, borsozom állni hagyom majd szeletenként sütöm hogy ne eresszen levet. Ha egybe sok húst rakok oda mindig levet ereszt legyen az bármilyen hús akkor pedig nem sül hanem fő. Egyébként most jövök rá, ha annyi ráma/olaj lett volna a lábasban hogy elfedje a húst akkor a víz feljött volna az olaj tetejére és akkor nem főtt volna hanem sült volna mondjuk akkor a fröcsögő olajtól a karom is félig maradt volna csak nyers. De legközelebb bő olajban egyesével fogom sütni. Majd leöntöm a felesleges zsiradékot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése